Vent. Tænk. Kør.

Åh nej, ikke igen. Afslag på ansøgninger er aldrig rare at få. Selv ikke, hvis det er et job, du ikke brænder for at få, er et ”nej tak” et nederlag. Du har brugt lang tid på at formulere en overbevisende ansøgning, og du har måske brugt endnu mere tid på at forberede dig på en jobsamtale, som altså ikke gav gevinst. Selvom det er oplagt, at du er den rette kandidat, er arbejdsgiveren ikke enig.

Afslag giver ridser i egoet, og skaber en masse negativ energi. Men du skal videre. De næste 48 timer er afgørende for, hvordan den negative energi kan vendes til din fordel.

Jeg har formuleret tre step til, hvordan du kan komme godt videre.

Vent
I de første 24 timer skal du slet ikke gøre noget. Du skal ikke søge nye job. Du skal ikke kontakte folk i netværket. Du skal ikke ringe til nogen, hvis det har med jobsøgning at gøre. Dit humør kan meget vel være så påvirket af afslaget, at du enten er negativ eller aggressiv i din attitude. Det kan også være, at du reagerer modsat og kommer til at virke uengageret og uoplagt. I begge tilfælde risikerer du, at du ikke er i stand til at udnytte en ny mulighed optimalt. Frem for at brænde broer bag dig, skal du trække vejret dybt og vente et døgns tid.

Tænk
Den næste dag skal du tænke. Hvad var det, du skrev i ansøgningen? Hvad var det, du sagde til jobsamtalen? Skriv det ned, og tænk så over, hvad du i stedet kunne have skrevet, eller hvad du kunne have svaret. Hvad kunne du, set i bakspejlet, have gjort anderledes og bedre? Ramte du faktisk den tone, du havde til hensigt at ramme og fik du lagt væk på kompetencer, du helst ville lægge vægt på? Var du målrettet nok? Samtidig skal du sætte fokus på, hvad du gjorde godt i ansøgningen og til jobsamtalen. Hvad var det, der virkede? Hvorfor kom du til samtalen? Hvilke kompetencer, eksempler og formuleringer skal du også have med i kommende ansøgninger? Det er i denne fase, du skal lære af det afslag, du har fået.

Kør
Tænk også over, at det arbejde, du lagde i at søge jobbet, der førte til afslag, har givet dig en masse nyttig viden. Du har gjort dig overvejelser over, hvordan netop du vil passe ind i den type job eller den branche. Du har temmelig sikkert også researchet branchen, produktet eller teorien bag. Den viden skal du bruge nu. Derfor er det helt oplagt, at de kommende dages indsats koncentreres om uformelle henvendelser til konkurrerende virksomheder, virksomheder der ansætter medarbejdere i samme type job eller som har et produkt, der minder om det, du ikke fik lov til at arbejde med. Du har al ammunitionen klar, og mangler bare et mål at skyde efter.

I stedet for at blive ved med at ærgre dig over et afslag, skal du bruge energien til at finde ud af, hvor den samme type kompetencer, erfaring og motivation kan bruges i stedet. Der har du dit mål. Der skal energien rettes hen.

Dette indlæg blev udgivet i Coaching, Jobsøgning, Rekruttering og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *