Kommunerne bør ikke have ansvaret for ledige

Overskriften er ikke min, men taget fra Politikens leder i dag. Budskabet kunne imidlertid lige så godt være skrevet af mig, for jeg er helt enig.

Baggrunden for lederen er, at KL i går erkendte, at ikke alle kommuner er lige gode til at skaffe ledige i job. Nogle kommuner er faktisk bedre end andre, og forskellen kan ikke bare forklares med forskelle i “materialet”, kommunens ledige. Nogle jobcentre er dygtigere end andre. Sådan er det, og alle ved det. Er det så ikke en temmelig sen erkendelse, når kommunerne nu endelig opdager det? Det er som om det i årevis har været forbudt, at rose de jobcentre, der har haft fat i noget af det rigtige.

Kerneproblemet er imidlertid, som Politiken så rigtigt skriver, “at et land på størrelse med en stor europæisk by har overladt jobformidlingen til lokale enheder.” I mit arbejde i en a-kasse ser jeg alt for ofte, at kommunernes horisont stopper ved kommunegrænsen, hvilket betyder, at de overser oplagte jobmuligheder. Vi har også eksempler på kommuner, der har været tilbageholdene med at godkende støttet, meningsfuld arbejde, fordi den ledige formastede sig til at søge i nabokommunen. Det går jo ikke.

Jeg mener, at beskæftigelsesindsatsen skal lægges i hænderne på folk, der har evne og vilje til at se bredere på arbejdsmarkedet og de lediges vilkår end kommunerne med deres snævre horisont og svingende kvalitet. Hvorfor ikke lade arbejdet med at nedbringe ledigheden være en opgave for staten, a-kasserne og private rådgivere. Og hvorfor ikke også forpligte arbejdsgiverne til at være med?

Dette indlæg blev udgivet i Arbejdsmarked og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *