5 spørgsmål du skal stille dig selv, inden du tager et job

Du gjorde det. Du er nået til slutningen af rekrutteringsprocessen, og nu har du fået et jobtilbud. Tillykke. At komme så langt er i sig selv en stor bedrift. Men at du nåede frem til målet, er ikke det samme som at du også skal krydse målstregen og acceptere jobbet.

At starte i et nyt job er en stor beslutning. Det er en stor investering, både for dig og din nye arbejdsgiver, så du bør tænke situationen godt igennem. Jeg foreslår, at du (mindst) stiller dig selv disse fem spørgsmål:

Er det den rolle, jeg ønsker?
Det lyder som et oplagt spørgsmål, men det er alligevel vigtigt. Der kan være stor forskel på, hvordan du opfatter jobbet og hvordan arbejdsgiveren ser det. Tænk jobbeskrivelsen igennem en gang til, så du er sikker på at det er det, du vil.

Er der opgaver eller kompetencer, du meget gerne vil have som en del af din hverdag? Fylder de tilstrækkeligt i arbejdet? Er der opgaver, du helst ikke vil have for mange af? Hvor stor en del af jobbet fylder de?

Det er vigtigt, at du ved hvad din rolle bliver og hvilke opgaver, der fylder mest i jobbet. Vær ikke bange for at spørge arbejdsgiveren, hvis du er i tvivl om noget.

Bliver jeg glad for jobbet?
Din trivsel på arbejdet kan aflæses direkte i de resultater, du når. Derfor skal du overveje, om dette er et sted, hvor du kan se dig selv møde på arbejde hver dag. Passer du til virksomhedens kultur? Kan du lide virksomhedens værdier? Hvordan vil f.eks. transporttid og arbejdstider påvirke resten af din hverdag? Hvis du ikke kommer til at trives i jobbet, vil du sandsynligvis ikke have det ret længe.

Kan jeg leve op til arbejdsgiverens forventninger?
Der er en grund til at du har fået jobtilbuddet. Din nye chef mener, du er et godt match til både jobbet og virksomheden. Du har sendt et CV og sikkert været til mere end én jobsamtale, så beslutningsgrundlaget er solidt. Din nye arbejdsgiver tror, du kan magte jobbet, men tror du det? Vær ærlig over for dig selv. Det er en stor beslutning at skifte job, så du er nødt til at stole på dine evner. At tage endnu et kig på de forventninger, der vil være til dig i det nye job, er ikke nogen dårlig ide. Det gælder både, hvis du allerede har underskrevet kontrakten og hvis du ikke har. Hvis du er i tvivl om du kan leve op til alle forventningerne, er det ikke ensbetydende med, at du skal takke nej til jobbet, men så ved du, hvad du skal være opmærksom på i de første måneder af ansættelsen.

Hvad synes jeg om min kommende chef og kolleger?
Tænk tilbage på jobsamtalerne. Du mødte din nye chef og måske også en eller to kolleger. Hvad var dine første indtryk af dem? Tænker du, at din chef er en, du vil være glad for at arbejde for? Tror du, at du vil kunne arbejde godt sammen med dine nye kolleger? Hvis du tager jobbet, kommer du til at bruge en stor del af din tid sammen med disse mennesker.

Vil jobbet gavne min karriere?
Hvordan du kan tænke dig, at dit arbejdsliv skal udvikle sig, både på kort og lidt længere sigt? Tænk over det og læs så jobbeskrivelsen igen. Hjælper dette job dig med at nå dine mål? Jobbet skal helst give dig den faglige erfaring og udvikling, der kan gavne dig i din fremtidige udvikling. Det handler ikke kun om mulighederne for at avancere på den traditionelle karrierestige, men også om du kommer til at udvikle din viden på områder, hvor du gerne vil lære noget. Bliver du dygtigere til det, du vil være dygtigere til?

Dette indlæg blev udgivet i Arbejdsliv, Jobsøgning og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *