Sort eller rød. Hvad farverne siger om dig

Må jeg være så fri at spørge, hvilken farve din skjorte har? Hvad med jakken eller nederdelen? Hvis du mest går i blåt eller sort på arbejde klæder du dig kedeligt, men rigtigt. Hvis du godt kan lide røde skjorter, giver det mere liv omkring dig, men kan også sende signaler, der ikke gavner dig.

Den psykologiske effekt, farven på vores tøj har på andre, er mere end damebladsstof. Flere studier viser, at vores tøjvalg påvirker både os selv og vores omgivelser. Gennem de farver, vi bærer, sender vi signaler, der kan have stor betydning for, hvordan vi klarer os på arbejde. Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg ved meget lidt om farvers virkning på andre mennesker, men jeg har prøvet at sætte mig ind i, hvad eksperterne på området mener.

Her er de bedste farver, når du er på arbejde
Blå viser sandhed, seriøsitet og viden. Det er en farve, der har en beroligende effekt og den forbindes ofte med et stærkt intellekt. Blå har sjældent en negativ effekt.

Grøn signalerer friskhed, naturlighed og harmoni. Grøn er også et billede på fremgang og bevægelse, måske fordi det vi kender farven fra trafiklys. Vi kender også grøn fra eksamensbordet, hvor farven skal lægge en dæmper på nerverne. Eneste problem med grønt tøj er, at farven ikke klæder alle.

Brun er klassisk og mest til mænd. Kedelig, men troværdig.

Sort kan både vise magt og kreativitet. Sort har samme effekt som blå, og er gerne ledernes farve. Sort er dog mere elegant, og der er nogle der mener, at man ser mere slank ud i sort (her er vi dog ude over, hvad jeg ved noget om). Med sort tøj løber du ingen farvemæssige risici.

Her er de værste farver, når du er på arbejde
Gul associeres med sol, lys og energi – men desværre mest i en feriesammenhæng. Og så er gul en generende farve, der passer dårligt sammen med andre farver. Se bare på den gule tekst her.

Rød er en vidunderlig farve. Den står for lidenskab, dynamik og gennemslagskraft. Den røde farve kan bogstaveligt talt få andres blodtryk til at stige. Kvinder, der bærer en rød kjole til en fest, tiltrækker større opmærksomhed fra de mandlige gæster. Blandt andet af disse grunde passer rød ikke til kontoret. På arbejde opfattes rød som påtrængende og aggressiv.

Hvad så med grå?
Selv går jeg ofte i gråt – min yndlingsjakke er grå, jeg har flere par grå bukser og tilmed en grå habit. Grå er i min verden at sammenligne med blå eller sort, men mindre formel. Eksperterne siger desværre noget andet om gråt tøj. Gråt er kedeligt-pænt og neutralt, og det kan være negativt i visse arbejdsmæssige sammenhænge. Farven signalerer passivitet og mangel på initiativ. Grå er en ikke-farve. Heldigvis for mig kan jeg redde det kedelige indtryk ved min grå jakke, ved at kombinere med andre farver.

Hvad synes du? Er det rigtigt, hvad jeg har skrevet. Har farverne den betydning, eksperterne tillægger dem? Betyder det overhovedet noget? Skriv en kommentar og del dine synspunkter.

Dette indlæg blev udgivet i Arbejdsliv og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *