Fire ting, der kendetegner succesfulde ledere

Når jeg gennem tiden har mødt dygtige ledere, har jeg ofte tænkt over, om det hele tiden har ligget i kortene, at de skulle være ledere, eller om der er en hemmelig formel, man skal kende.

Det er min erfaring, at der ikke er nogen skjulte hemmeligheder, men der er bestemte egenskaber, der skiller dygtige ledere fra gennemsnitlige ledere. Det er især faglig dygtighed, hvortil man kan lægge erfaring, hårdt arbejde, gennemslagskraft og lidt held.

Der er imidlertid også nogle personlige egenskaber, der for mig kendetegner den dygtige leder.

De kan finde mening i det, de gør
Der er markant forskel mellem ledere, der går på arbejde hver morgen for at udføre dagens dont, og så ledere, der har et højere mål med deres arbejde. Når der er sammenhæng mellem det dybere formål med en leders arbejde og lederens egen opfattelse af retning og mening, giver det optimale muligheder for at finde passionen i arbejdet. En passioneret leder, er en leder med et stort forspring. Og en passioneret leder, er en leder andre har lyst til at følge.

De er ikke motiverede af indtjening
Alle ledere – i hvert fald i kommercielle virksomheder – bliver målt på om de kan tjene penge til virksomheden. Dygtigt lederskab handler imidlertid om mere end det. For den dygtige leder er det ikke profitten, der driver motivationen, men motivationen, der skaber profitten. Min påstand er, at ledere med et ensidigt fokus på indtjening ikke holder i længden. Før eller siden er dansen om guldkalven ikke inspirerende for hverken dem eller deres medarbejdere, og deres lederskab bliver svagere. En god leder sørger for, at det er passionen, der driver værket – så skal profitten nok følge med.

De sætter mennesker først
Uden medarbejdere er der ikke brug for en leder. Som leder må du erkende, at dine medarbejdere enten er med dig eller mod dig. En gennemsnitlig leder ser sine medarbejdere som en ressource, man kan bestemme over, mens en dygtig leder erkender at mennesker følger personer de respekterer og ser op til. En dygtig leder ved, at man kun kan opnå andres respekt og anerkendelse ved selv at respektere og anerkende dem.

De har selvindsigt
Blandt ledere er det ikke svært at finde folk, der gør meget for at virke alvidende. Det er de ikke. De narrer ikke andre, men desværre nok dem selv. Dygtige ledere har tilstrækkelig selvindsigt til at vide, at de ved – og heller ikke bør vide – alt. Det er ledere, der ved, at der ikke er status i at vide alt, men i at vise interesse for andres viden. De ved, at det betaler sig at være nysgerrige og åbne for nye input.

Jeg mener at kunne huske en undersøgelse, der viste at gennemsnitlige ledere bliver betragtet og beskrevet som forretningsfolk, mens dygtige ledere bliver beskrevet som bemærkelsesværdige mennesker.

En dygtig leder ved, at en leders succes ikke alene bygges af egen indsats, men skabes gennem evne til at gøre andre succesfulde!

Dette indlæg blev udgivet i Ledelse og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *