Jobsøgning er som en valgkamp

For godt 20 år siden var jeg involveret i lidt politisk arbejde, hvor jeg blandt andet var med til at træne unge politiske talenter i at føre valgkamp. Siden har jeg brugt endnu mere tid på at hjælpe jobsøgere med at gå til jobsamtale, og jeg har flere gange tænkt over, hvor meget en valgkamp til et politisk embede kan lære os om at søge job.

Når der f.eks. er valg til Folketinget og landets politiske ledere kæmper om posten som statsminister, er det på en måde én lang og anstrengende jobsamtale. Så, hvad kan vi lære af politikerne?

Kommunikation
Selvom det er temmelig usandsynligt, at du bliver udsat for livetransmitterede TV-debatter, er evnen til at gøre et godt og professionelt indtryk på andre vigtig i en jobsamtale. Et godt håndtryk, tillidsvækkende øjenkontakt og lidt small-talk er sikre måder at starte på. Men for at lykkes for alvor, skal du kunne få dit budskab igennem til den, der lytter på dig.

For de fleste er det nemmere sagt end gjort, især når nervøsiteten melder sig. Men ligesom de politikere, der er dygtige til at kommunikere, har øvet sig på det længe, kan du gøre det samme. Prøv f.eks. at øve de små kommunikationsfærdigheder i din hverdag. På arbejde, i supermarkedet eller i fitnesscenteret.

Sandheden
Efter et valg er de fleste politikere under pres for at leve op til de løfter, de gav under valgkampen. Det kan være tillokkende at strække sandheden og love mere end man kan holde. Det gælder trods alt regeringsmagten. Ofte bliver politikerne straffet hårdt, når det går op for vælgerne. Det samme vil ske for dig, hvis du til en jobsamtale lover noget, du ikke kan holde.

Det forhindrer dig imidlertid ikke i at prale med det, du kan. Når det kommer til alt er jobsøgning jo en slags blær, ikke? Så, fremhæv alt det du kan og ved, der er relevant for jobbet – og måske også noget, du ikke kan endnu, men som du hurtigt kan lære.

Dit privatliv er ikke privat
En af de ting, moderne politikere må leve med, er at det ikke kun er deres holdning, der betyder noget. Også deres privatliv er en del af politik. Sådan er det også for os andre. Vi kan ikke regne med, at private samtaler holdes private. Jeg tænker her på to ting. For det første bruger rigtig mange arbejdsgivere referencer, når de ansætter nye medarbejdere. Det betyder, at de kontakter nogle af vores tidligere chefer eller kolleger for at høre mere om os. Ting vi har gjort og sagt for år tilbage, kan med andre ord komme til at spille en rolle igen.

Det andet sted, hvor privatliv ikke er privat, er på sociale medier. Her kan alle følge med. Derfor skal du jævnligt overveje, hvordan din digitale tilstedeværelse tager sig ud i andres øjne. Især skal du holde øje med, om der er noget, der kan tage sig negativt ud i din fremtidige chefs øjne. Måske skal du lave en god sommerrengøring af dine onlineprofiler?

Vær forberedt
Forberedelse er en essentiel del af både politik og jobsøgning. Hvis politikerne viser mangel på viden, vælgerne mener de burde have, er de dødsdømte. På samme måde er det meget uheldigt for dine chancer, hvis du til en jobsamtale afslører, at du ikke ved noget om den virksomhed eller branche, du søger ind i. Du behøver på ingen måde at være ekspert, men hvis du viser, at du ikke har researchet bare en lille smule, får du ikke jobbet. Så, brug et par timer på at google produkter, kunder, konkurrenter og nyheder med relation til virksomheden. Det er godt givet ud.

Hav personlighed
Politiske holdninger er svære at komme uden om i en valgkamp, men de er ikke altid tilstrækkelige til at blive valgt. Vælgerne vil også kende mennesket bag. Og ligeså til en jobsamtale. Det er ikke nok, at du er den fagligt bedst kvalificerede. Du må også vise at du er den rette person.

Derfor kan det have betydning, at du også får lejlighed til at tale lidt om, hvad du laver, når du ikke er på arbejde – og hvad det er, der giver værdi for dig i din tilværelse.

Dette indlæg blev udgivet i Branding, Jobsøgning, Rekruttering og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *