Se dig selv som andre ser dig

I et realityprogram på TV, hvor deltagerne konkurrerede om at få et job, blev de blandt andet filmet til en jobsamtale. Bagefter blev deres præstation vurderet og kommenteret af eksperter. Deltagerne vidste ikke, at de blev filmet, før de blev inviteret til at se optagelsen og få feedback

De fleste af os vil sikkert føle det grænseoverskridende på den måde at blive mål, vejet og vurderet. Men måske er det alligevel ganske nyttigt. Når det kommet til stykket er jobsøgning jo ikke alene et spørgsmål om, hvordan vi ser os selv. Det, der gør forskellen er, hvordan andre ser os.

Her er et lille råd til, hvordan du kan sætte dig i andres sted et øjeblik.

Sæt dig ned med et stykke papir. Lad være med at notere, hvad du har gjort og hvad du er mest stolt af. Det arbejde har du sikkert allerede gjort. Tænk i stedet på de mennesker, du har arbejdet sammen med. Kolleger, ledere, medarbejdere, kunder. Hvad tror du de vil sige om dig? Hvad tror du, de vil nævne som dine væsentligste resultater? Hvad vil de pege på af opgaver, der ikke ville være blevet løst, hvis du ikke havde været der?

Prøv også at se på dig selv, som var du arbejdsgiver. Som jobsøgende er det helt naturligt, at du bygger en ansøgning op på basis af det, du opfatter som det bedste af dig. Du skriver imidlertid de bedste ansøgninger ved at sætte dig ind i arbejdsgiverens motiver. Næste gang du skal søge et job, skal du tænke, hvad modtageren af din ansøgning har brug for at læse. Af alle dine kompetencer og resultater, hvad er så mest relevant for denne arbejdsgiver? Hvad er det, virksomheden ønsker at opnå med denne ansættelse? Hvis ikke du kan skrive en ansøgning med udgangspunkt i arbejdsgiverens interesser, er det lige meget, hvor velskrevet din ansøgning er. Den fanger ikke.

Hvordan kommer du så dertil, hvor du kan sætte dig ind i arbejdsgiverens sted? Tja, udover almindelig omtanke er der er nok ingen vej uden om research. Mange venter til de bliver inviteret til jobsamtale med at researche virksomheden. Jeg anbefaler, at du laver den research inden du sender ansøgningen. Du skal tjekke virksomhedens hjemmeside, og måske også forhøre dig i netværket, men når det kommer til viden om selve jobbet, er en opringning til arbejdsgiveren nødvendig.

Dette indlæg blev udgivet i Jobsøgning og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *