Ingen er tvunget til at sende ansøgninger

Jeg skal lige love for, at dagpenge og lediges vilkår er kommet i fokus. Dovne-Robert og dagpengeperiodens længde har skabt masser af omtale. Senest i Politiken den 22. september, hvor det mere end én gang nævnes, at virksomhederne modtager mange useriøse ansøgninger, fordi de ledige tvinges til det af a-kasserne. Dermed får vi gentaget en myte, der imidlertid ikke bliver rigtigere af at blive nævnt igen og igen.

Der er ingen ledige i Danmark, der er tvunget til at se sende proforma-ansøgninger, fordi a-kassen kræver det. Ingen.

Af lovgivningen fremgår det, at man for at være berettiget til at modtage dagpenge, skal være aktivt jobsøgende. Det fremgår også, at det er a-kassen, der skal vurdere, om man er tilstrækkeligt aktiv. A-kasserne følger en praksis, der er fastsat af det daværende Arbejdsdirektoratet. Ifølge denne praksis vil man umiddelbart og uden kommentarer blive anset som aktiv jobsøgende, hvis man foretager minimum to jobsøgningsaktiviteter om ugen. Hvis man over en periode ikke foretager to aktiviteter om ugen, kan man godt blive vurderet som aktivt jobsøgende alligevel. Der kan sagtens være forhold, der gør, at et lavere aktivitetsniveau i en periode er tilstrækkeligt.

Når jeg – og juridisk praksis – omtaler jobsøgningsaktiviteter, er det nok meget godt lige at se på, hvad begrebet dækker over. Der er nemlig ikke alene tale om skriftlige ansøgninger på jobopslag, men også uopfordrede ansøgninger, telefonopkald, personlige henvendelser, netværkskontakter og andet. Kort sagt dækker det alt, hvad man gør med henblik på at få et nyt job.

Min påstand er nu, at hvis man ikke foretager sig mindst to af de ovennævnte ting i løbet af en uge, vil det blive temmelig svært at få et nyt job. Det dumper jo ikke lige ned i den udstrakte hånd. Der skal en indsats til.

Min anden påstand er derfor, at hvis der er ledige, der mener, at en forventning om to jobsøgningsaktiviteter om ugen, er et rigidt krav fra a-kassen, så har de ganske misforstået, hvad det vil sige at være jobsøgende.

Man skal med andre ord ikke foretage sig to aktive handlinger om ugen, fordi a-kassen siger det, men fordi det er det, der skal til for at få et job. Mindst.

Der er ingen, der er tvunget til at sende proforma-ansøgninger.

 

Dette indlæg blev udgivet i Dagpenge, Jobsøgning og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *