Kender du dit brand?

Når du tænker på Apple, er det så ikke lige så meget deres brand, som deres produkter, du tænker på? Kreativitet, design og fantasi. Tænk også på en mand som Peter Aalbæk. Er det først og fremmest Zentropas film, du tænker på? Jeg tror det snarere er hans stil, personlighed og holdninger.

Både Apple og Peter Aalbæk har – på hver deres måde – et stærkt brand. Det er en af grundene til, at de er blevet succesfulde. Det fine ved et brand er imidlertid, at det er noget vi alle har. Du er et brand! Hvad enten du vil det eller ej. Dit personlige brand er nemlig, hvad andre tænker om dig, uanset om du er enig. Dit brand er det, andre siger om dig, når du ikke er der. Spørgsmålet er derfor: Kender du dit brand, og ved du, hvordan du skal arbejde med det?

Mange af os har et brand, som vi ikke selv har skabt. Vi har gjort og sagt, som vi nu synes var klogest og rigtigst, men vi har ikke været bevidste om, hvordan det påvirkede vores brand. Heldigvis påvirker hovedparten af de umiddelbare handlinger vores brand positivt, men det er ikke altid, de har den indflydelse, vi selv ønsker. I nogle perioder har vi brug for, at fremhæve bestemte dele af vores brand, og derfor skal vi være opmærksomme på, hvordan vores brand udvikler sig.

Feedback fra kolleger og andre personer, du stoler på, er en god måde at få kendskab til, hvordan du og dit brand virker. Derefter kan du vælge, om du vil bygge videre på dit brand eller om du vil ændre det i en anden retning. Det fantastiske med dit brand er netop, at det kan påvirkes. Du bestemmer selv.

For nogle år siden havde jeg en kollega, der for det meste var negativ, når han udtalte sig. Nogle medarbejdere holdt sig ligefrem tilbage fra at løse opgaver sammen med ham, fordi han brokkede sig. Jeg lærte ham senere noget bedre at kende, og fandt ud af, at han slet ikke var en negativ person. Det var bare den attitude, han ubevidst havde tillagt sig. Da han blev bevidst om, hvordan han virkede på andre, når han var negativ, begyndt han aktivt at arbejde med de positive sider af sit brand. Han besluttede, hvordan andre skulle opfatte ham, og begyndte at arbejde på det.

Det kan du også. Prøv f.eks. et lille eksperiment: I en periode på et par uger skal du hver dag tænke på, hvordan det, du har gjort den dag, har påvirket dit brand. Målet er, at skærpe din opmærksomhed på brandet. Derefter skal du skifte fokus og hver dag i et par uger planlægge, hvordan dine handlinger den dag skal påvirke dit brand. Bestem, hvordan dit brand skal udvikle sig, og gør noget for at det. Jeg er sikker på, at du i løbet kort tid vil se, hvor enkelt det i grunden er, at påvirke dit brand.

Husk blot, at dit personlige brand nemt bliver tomt og falsk, hvis du ikke selv tror på. Hvis det ikke er autentisk virker det ikke.

Hvis du i øvrigt vil læse mere om, hvorfor det er spild af tid at brokke sig, kan du gøre det her.

Dette indlæg blev udgivet i Arbejdsliv, Branding og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *