Drømmer du om et karriereskifte? Så skal du overveje disse ting

Et karriereskifte kan vise sig at være det bedste, du nogensinde har gjort – men det kan også ende som en stor skuffelse. Emnet kom op, da jeg en søndag eftermiddag talte om livets store og små spørgsmål med nogle venner. De havde alle fire været gennem et mere eller mindre radikalt jobskifte inden for de seneste to år, og jeg spurgte dem, hvilke råd de ville give andre, der overvejer det samme. Det kom der nogle interessante pointer ud af.

Er det egentlig karrieren, der skal ændres?
Den ene ven, der er skolelærer, sagde, at han havde overvejet nøje, om det virkelig var nødvendigt med et radikalt skifte. ”Hvis du er virkelig er ked af dit job, handler du måske mindre rationelt, og så risikerer du at smide barnet ud med badevandet”, sagde han og opfordrede til at man nøje tænker over, om det mon ikke er en god løsning blot at skifte job. Hvis du f.eks. er stresset eller har en dårlig leder, kan en stor forandring være attraktiv, mens en lille måske er tilstrækkelig. Ville det ikke være ærgerligt at forlade en spændende branche, blot fordi du ikke trives i dit nuværende job?

Stil spørgsmål før du giver svaret
Min anden ven, der arbejder som coach og rådgiver for direktører og andre topledere, mente at mange, der ønsker at skifte karriere, er rigtig gode til at finde på løsninger. Han mente, at man skal starte med at stille spørgsmål. Spørg dig selv, hvad din karriere skal give dig, og søg så en ny karriere, der giver dig netop det.

Denne udfordring går i to retninger. Nogen drømmer for meget og andre for lidt. Der er dem, der ønsker at gå i en helt anden retning, men glemmer at lave et realitetstjek. De bør spørge sig selv, om det nu også er så attraktivt, som de tror, og om det overhovedet kan lade sig gøre? Omvendt er der mange, der ikke kan se en anden retning, end den de er i gang med. De ser på deres CV og det, de har lavet tidligere, og tænker at det også er, hvad de skal lave i fremtiden.

Sæt dig grundigt ind i konsekvenserne
Ven nummer tre var den, der havde fortrudt sit karriereskifte allermest. Han havde målrettet brugt både tid og penge på at opkvalificere sig inden for et bestemt område, hvor han drømte om at blive selvstændig konsulent. Det lykkedes for ham, hvorefter han fandt ud af, at det var en meget stressende arbejdsform. Han følte sig ikke tilstrækkeligt kvalificeret til at løse sine opgaver, han manglede kolleger at sparre med, og han havde svært ved at få familielivet til at hænge sammen med et arbejde med uforudsigelige arbejdstider og –steder. ”Sæt dig grundigt ind i, hvad det arbejde, du drømmer om, i virkeligheden indebærer”, er hans råd.

Opsøg folk, der arbejder i branchen og har et sammenligneligt job. Spørg dem, hvordan deres arbejde er, hvordan de er kommet dertil, og hvilket råd de vil give dig. Du vil opdage, at spurgt på den rigtige måde, er mange glade for at tale om deres job.

Tag små skridt
Lav en plan, der involverer en række små skridt, frem for få store”, sagde min sidste ven. I starten kan du måske ikke se, at det nytter noget, men når du senere træffer de vigtige beslutninger, står de på et solidt og velovervejet fundament.

Måske skal dit næste job være et skridt på vejen mod dit drømmejob. Et job, hvor du får lidt mere erfaring og gradvist nye opgaver, så du senere kan tage det afgørende skridt.

Dette indlæg blev udgivet i Arbejdsliv og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *